Något gott
med svenska jordgubbar
Jordgubb- & mandelsylt
Ca 750 g
500 g frysta jordgubbar
400 g socker
100 g grovhackad sötmandel
½ dl citronsaft
Följ hallon- och chokladmarmeladreceptet.
Jordgubbar är naturligt smakrika och den söta sylten möter gärna smaker med viss sälta, som t ex hårdost, nybakta scones och salta kex. Men det går förstås lika bra att servera den till pannkakor eller gömma den i hallongrottor.
Jordgubbskräm med krossade vaniljdrömmar
4 personer
400 g frysta jordgubbar
2 dl koncentrerad jordgubbssaft
3 dl vatten
2 msk potatismjöl
4 vaniljdrömmar (kakor)
2 dl mjölk
Blanda saft, vatten och potatismjöl i en kastrull. Koka upp under omrörning. Ta kastrullen från plattan vid första bubblan. Vänd ner jordgubbarna. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt småkoka i ca 3-4 minuter. Ställ sedan kastrullen kallt. Dela upp krämen i fyra djupa tallrikar, häll på mjölken och tryck sönder kakorna över krämen.
Servera jordgubbskrämen till frukost! Byt vaniljdrömmarna mot grovt knäckebröd istället som ger härligt tuggmotstånd.
Jordgubbsris med kolasås
4 personer
200 g frysta jordgubbar
9 dl mjölk
1,5 dl rundkornigt ris
3 dl vispad vispgrädde
1 ½ dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 vaniljstång
Dela vaniljstången på längden och koka den i mjölken tillsammans med riset, låt småkoka under lock i ca 40 minuter, rör då och då. Blanda sedan ner de frysta jordgubbarna och ½ dl socker i riset och låt kallna. Vispa 2 dl vispgrädde och vänd ner det i jordgubbsriset. Blanda 1 dl grädde, 1 dl socker och 1 dl sirap i en kastrull. Koka upp och sänk sedan temperaturen. Låt småkoka tills såsen är brun, ca 6-8 minuter. Fördela jordgubbsriset i portionsformar och häll kolasåsen över.
Vill du ha mer inspiration?
Vi personligen tycker att Arla har en fantastik receptsamling på Svenska Jordgubbar – -> Till Arlas pärlor